Tag: olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy – idealny w kuchni oraz w kosmetyce

Olej kokosowy – idealny w kuchni oraz w kosmetyce

Olej kokosowy uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów świata, którego czynniki wykorzystywane mogą być zarówno w kuchni (jako część składowa poszczególnych dań), jak i kosmetyce. Co interesujące, produkt ten polecany jest równie często i wtedy, gdy zależy nam na zrzuceniu paru kilogramów – a jest to możliwe dzięki temu, że olej kokosowy nie odkłada się w tkance tłuszczowej. Pobrana energia wykorzystywana jest do napędzenia organizmu oraz przyśpieszenia spalania kalorii, czego konsekwencją jest powolna utrata wagi. Oczywiście, taki efekt będzie możliwy wyłącznie wtedy, gdy połączymy ten składnik z prawidłowym odżywianiem oraz regularną aktywnością fizyczną.

Czy olej kokosowy jest faktycznie zdrowy?

Olej kokosowy pozyskiwany jest z samego miąższu kokosa, co pozwala mu na posiadanie wartościowych tłuszczów. Jednakże opinie co do jego zdrowotnych czynników są podzielone. Spożywany w nadmiarze może prowadzić do podniesienia się poziomu złego cholesterolu (ten odpowiada z kolei za większe ryzyko chorób serca, miażdżycy, a nawet udaru mózgu). Jednocześnie, tłuszcze nienasycone w oleju kokosowym trawione są zupełnie inaczej w porównaniu do tych występujących w innych produktach, toteż spożywane w rozsądnych ilościach przyniosą wyłącznie pożytek, nie szkodę. Dzięki trójglicerydom olej kokosowy nie zamienia się w tłuszcz, a zaraz pod dostaniu się do organizmu wykorzystywany jest do produkcji energii.

Właściwości zdrowotne oleju kokosowego

Do głównych cech charakterystycznych oleju kokosowego można zaliczyć to, że zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, redukuje objawy demencji starczej, a także – dzięki uniwersalnym właściwościom – może być stosowany w kosmetyce. W tej dziedzinie sprawdzi się przede wszystkim jako jeden ze składników kremów nawilżających oraz wygładzających zmarszczki. Poza tym, bardzo dobrze chroni naszą skórę przed słońcem – warto postawić na kremy z filtrem oparte właśnie na nim. Zwykły olej kokosowy przyda nam się również jako element domowej apteczki. Cechuje się silnym działaniem antybakteryjnym oraz grzybobójczym, co pozwala mu, chociażby blokować rozwój bakterii w jamie ustnej, które odpowiedzialne są za powstawanie próchnicy, jak i innych dolegliwości. Dla tych, którzy borykają się z chorobami skóry, pozytywną wiadomością może być to, że stosowanie oleju kokosowego może pozwolić na pozbycie się gronkowca złocistego. Ten jest winowajcą wielu dolegliwości skórnych.

Spa obraz autorstwa freepik - www.freepik.com