Co warto wiedzieć o oleju kokosowym?

Olej kokosowy jest naturalnym olejem roślinnym. Uznawany za najzdrowszy olej na ziemi znalazł wielorakie zastosowanie. Ma stałe miejsce w kuchni, wykorzystywany jest w kosmetyce, ceniony za działania prozdrowotne.

Zalety prozdrowotne oleju kokosowego

Regularne stosowany olej kokosowy podnosi poziom dobrego cholesterolu. Jednym z jego składników jest kwas laurynowy, który ma właściwości bakteriobójcze, wzmacniające odporność organizmu. Olej kokosowy zawiera także kwas kaprylowy, który stosowany jest w medycynie w walce z grzybicą. Produkt dostarcza niezbędnej energii dla poprawnego funkcjonowania mózgu. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym korzystnie działają na procesy pamięciowe. Olej kokosowy w krótkim czasie przetwarzany jest w energię i nie odkłada się w organizmie, dlatego wykorzystywany jest w procesie odchudzania.

Udowodniono, że olej kokosowy wzmacnia profil lipidowy krwi, co sprawia, że jest ceniony w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Sprawdza się, jako płyn do płukania jamy ustnej, odświeżając oddech i zapobiegając rozwojowi płytki nazębnej. Zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe MTC bezpośrednio z krwiobiegu przenikają do wątroby, co sprawia, że nie otłuszczają jej. Olej kokosowy poprawia trawienie oraz perystaltykę jelit. Regularne stosowanie eliminuje zaparcia i utrzymuje układ trawienny w dobrej formie. Systematyczne spożywanie oleju kokosowego zmniejsza poziom cukru we krwi, co jest wykorzystywane w terapii cukrzycowej.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy znakomicie sprawdza się w procesie regeneracji włosów, wzmacnia je, zapobiega rozdwajaniu końcówek. Wcieranie oleju kokosowego w skórę głowy pomaga w pozbyciu się łupieżu. Olej kokosowy znakomicie nawilża skórę, zmniejsza uczucie świądu. Może być wykorzystany jako balsam do ciała. Ponieważ nie uczula wspomaga leczenie wyprysków alergicznych. Sprawdza się jako środek do demakijażu. Znakomicie chroni przed promieniami UV. Olej kokosowy przeciwdziała odparzeniom, stąd jego wykorzystanie w pielęgnacji skóry małych dzieci.

Olej kokosowy w kuchni

Można nim smarować pieczywo, dodawać do ciast, deserów, tortów i sosów sałatkowych. Poprawia smak smażonych warzyw i pieczeni. Wybierając olej kokosowy należy pamiętać o podstawowych zasadach. Po pierwsze olej kokosowy musi być świeży. Najlepszy otrzymywany jest w procesie zimnego tłoczenia. Ponadto nie może być modyfikowany przez dodatki czy substancje zapachowe. Powinien być przechowywany w ciemnym miejscu. Rekomendowane jest zaopatrywanie się w olej kokosowy najwyższej możliwej jakości.

Fruit obraz autorstwa freepik - www.freepik.com